Motor maakt ratelend geluid

Motor maakt ratelend geluid

Een ratelende motor is geen goed teken; de motor of ander onderdeel is niet helemaal in orde. Tijd om dit te (laten) controleren voordat het ratelen overgaat in klapperen of de motor er ineens helemaal mee stopt!

Wat is dat ratelende geluid?

Goeie vraag en niet altijd even snel te beantwoorden. Een echte vakman kan soms aan het geluid wel horen wat het is door zijn/haar ervaring maar meestal is het niet zo één twee drie aan te wijzen. Is het wel een nieuw geluid of heeft de motor het altijd al gedaan. Of is het geluid wel altijd aanwezig maar is het luider geworden of veranderd? Toch ook wel belangrijk om te weten wanneer je plots een ratelend geluid hoort.

Ratelend geluid van de motor

Lokaliseren?

Een auto bestaat uit veel onderdelen die al of niet draaien, bewegen of los kunnen trillen. Het is in eerste instantie belangrijk te kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt; zit het voor in de auto of juist achterin, komt het onder de motorkap vandaan of nog lager; onder auto.

Of uit de kofferbak en ligt er los gereedschap of iets dergelijks te trillen? Dan is het snel opgelost maar meestal is dat dus niet zo en moet je verder (laten) zoeken. Laten we eens de mogelijke oorzaken doornemen.

Mogelijke oorzaken

De vraag wanneer het ratelen begint of erger wordt is ook belangrijk. Als het erger wordt of alleen te horen is bij het optrekken van de auto, kun je vaak de uitlaatbevestiging of een los zittend hitteschild de schuld geven. Zaak om dit even te laten controleren. Bij een koude motor die een tijdje heeft stilgestaan kan het ratelen ook even erger worden omdat er zo weinig olie in zit en alles dus ‘droog’ geworden is en het even duurt voordat de olie weer alles heeft kunnen smeren. Even zelf controleren is geen moeite maar wel belangrijk.

Blijf er niet te lang mee doorrijden om echt grote onkosten te voorkomen en vul het bij of nog beter: laat controleren waardoor er steeds te weinig olie in de motor zit. De motor maak ook een ratelend geluid, of kan een ratelend geluid maken wanneer er een probleem is met de distributieketting. Deze moet namelijk altijd strak gespannen zijn met behulp van een spanrol.

Sommige distributiekettingen rekken na verloop van tijd zover uit de spanrol de ketting niet meer strak kan spannen. Hiermee blijven rijden is vragen om nog grotere problemen want wanneer de ketting gaat overslaan kan de hele motor vastlopen.

Ratelend geluid van de motor

Andere geluiden

Een auto maakt altijd geluiden en er zijn mensen die het merk auto kunnen herkennen aan het specifieke geluid of bijgeluiden wat een motor maakt. Leuk, maar voor jou is het belangrijk altijd acht te geven op rare geluiden die je plotseling hoort. Denk niet dat het door de radio komt maar zet deze juist even uit om dit te controleren.

Omdat een auto uit veel bewegende en ronddraaiende mechanische onderdelen bestaat, is er altijd wel een onderdeel wat tikt of piept. Dat geldt trouwens ook voor elektronische kleppen die je soms open en dicht hoort gaan. Het is dus belangrijk dat je de geluiden van jouw auto leert kennen zodat je de rare geluiden direct hoort. En blijf er niet mee doorrijden wanneer een ratelend geluid niet kunt verklaren maar kom even langs bij ons.

Gerelateerde artikelen:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen