Wat zijn de voordelen en nadelen van chiptuning?

Wat zijn de voordelen en nadelen van chiptuning?

De voordelen en nadelen van chiptuning: ben je die nog aan het overwegen? Chiptuning is het aanpassen van de fabrieksinstellingen van een motor. Door aanpassingen te doen aan de software zorgen onze tuners ervoor dat de motor van jouw auto geoptimaliseerd wordt. Dit levert je veel voordelen op, wat het rijplezier in de auto ten goede komt. Chiptuning kan echter ook enkele nadelen hebben. Misschien heb je negatieve ervaringen gehoord die je nu nog tegenhouden om ook jouw auto te laten tunen. In dit blog duiken we dieper in alle voor- en nadelen van chiptuning, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken.

Wat zijn de voordelen van chiptuning?

Chiptuning heeft veel voordelen, dit zijn de belangrijkste:

Meer trekkracht en koppel

Het koppel van een motor staat voor de kracht die de motor kan leveren bij een bepaald toerental. Het koppel gaat omhoog door chiptuning, wat ervoor zorgt dat de auto meer trekkracht heeft. Dit komt het rijplezier enorm ten goede, bovendien is het erg handig als je regelmatig rijdt met een aanhanger, caravan of paardentrailer. Ook voor off-road 4x4 auto’s is meer koppel en trekkracht erg handig.

Auto loopt zuiniger

Chiptuning zorgt ervoor dat de motor van de auto efficiënter loopt. Hierdoor wordt brandstof ook efficiënter gebruikt, waardoor het de kosten voor brandstof vermindert. Over het algemeen kunnen we spreken van een vermindering van 10-15%. Dit hangt natuurlijk wel voor een deel af van de manier waarop je met het extra vermogen van de motor omgaat, je rijgedrag dus.

Betere rijprestaties

Chiptuning is vooral gericht op het verkrijgen van extra vermogen. Een auto die meer vermogen heeft, rijdt soepeler. Inhalen wordt makkelijker op de snelweg, als je op vakantie gaat naar bergachtige gebieden rijdt de auto veel makkelijker bergop en de auto heeft een hogere topsnelheid.

Meer pit en comfort

Hou je wel van een auto met pit en snelheid? Dankzij chiptuning trekt je auto een stuk sneller op. Het is natuurlijk leuk om in een snelle auto te rijden, het biedt echter ook meer comfort en vertrouwen. Rustig toeren op de snelweg is heerlijk, tot je een colonne vrachtwagens net voor je opdoemt terwijl je in je spiegel ziet dat er op de linkerbaan ook veel auto’s aankomen. Geen probleem als je auto getuned is. Je geeft even extra gas en je bent de colonne zo voorbij.

Wat zijn de voordelen en nadelen van chiptuning?

Wat zijn de nadelen van chiptuning?

Als jij je aan het oriënteren bent op gebied van chiptuning, dan zul je ook de negatieve verhalen gelezen hebben. Er bestaan verhalen dat chiptuning ervoor zorgt dat de auto meer schadelijke stoffen uitstoot en dat de motor sneller slijt, beide verhalen kloppen niet.

Chiptuning heeft echter wel nadelen, zoals eigenlijk alles in het leven. De nadelen van chiptuning zijn:

Problemen door geen erkende tuners

Chiptuning is de laatste jaren heel populair geworden. Het nadeel daarvan is dat niet erkende en ervaren tuners ook gebruik hiervan willen maken om geld te verdienen. Deze tuners gebruiken geen goede software en tunen de auto niet op de juiste manier. Dit leidt vaak tot schade aan de motor en andere onderdelen.

Wij raden daarom aan om altijd te kiezen voor een erkend en ervaren garagebedrijf die chiptuning als specialiteit aanbiedt.

Gebruik in de stad

Chiptuning zorgt voor meer vermogen en een efficiënter draaiende motor. De voordelen van chiptuning zijn vooral merkbaar als je veel op de snelweg rijdt. Bij veelvuldig gebruik in de stad valt het rijgemak en het comfort van een getunede auto veel minder op. Bovendien slijten de bougies en zuurstofsensoren sneller, waardoor deze eerder vervangen moeten worden.

Garantie van fabrikant

De garantie die de fabrikant van jouw auto geeft op de motor en andere onderdelen kan vervallen wanneer de auto chiptuning ondergaan heeft. Dus als jij je auto laat onderhouden bij een merkgarage, of als de auto terug moet naar de fabrikant vanwege een defect, dan kun je daar problemen mee krijgen.

Dit nadeel verdwijnt echter als je jouw auto laat onderhouden bij een algemeen garagebedrijf, zoals Dynamic Tuning. Ook als de auto terug moet naar de fabrikant is er nog geen probleem, wij kunnen namelijk de originele software weer installeren, waardoor de auto geheel teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen.

De voordelen en nadelen van chiptuning: conclusie

Alles heeft zijn voor- en nadelen, daarom bestaan er ook voordelen en nadelen van chiptuning. De nadelen vallen echter voor een groot deel weg als je jouw auto laat tunen bij een erkend en gespecialiseerd bedrijf.

Wil je dat wij je helpen?

Ben je overtuigd van alle voordelen en denk je dat tuning geschikt is voor jouw auto? Maak dan nu een afspraak bij Dynamic Tuning!

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen