Lekke uitlaat

Een lekke uitlaat kan voor veel problemen zorgen. Laat de uitlaat zo snel mogelijk controleren en vervangen als reparatie niet meer mogelijk is. Een lekke uitlaat kan je ook een boete opleveren en de auto komt ook niet door de APK.

Lekker belangrijk!

Dat denken sommige mensen maar jij niet. Een lekke uitlaat is milieuvervuilend, hinderlijk voor ander mensen en slecht voor de motor.

De uitlaat is niet voor niets een belangrijk onderdeel. Het bevat onder andere de katalysator die zoveel mogelijk, schadelijke gassen moet omzetten naar onschadelijke. Daarnaast heeft de motor een bepaalde tegendruk nodig zodat hij soepel blijft draaien. Door een lek zal de druk veranderen en de motor slechter gaan lopen.

Lekkende onderdelen

Dempers

Verreweg de meeste lekken in een uitlaat ontstaan in de demper(s). Dat kan de middendemper of de einddemper zijn. Niet alle auto’s hebben trouwens een middendemper. De dempers van een uitlaat moeten de snelheid van de uitlaatgassen afremmen waardoor ook het geluid wordt gedempt. Een demper bestaat uit een aantal buizen met gaten erin, met daar omheen vaak speciale dempingmateriaal.

demper lekke uitlaat garage Jansen

De gassen worden door gedwongen een aantal bochten te maken waardoor de snelheid, en dus ook het geluid afneemt. Een lek in een demper ontstaat vaak door condensatievocht wat niet verdampt omdat de uitlaat niet lang genoeg verwarmd wordt. Dit komt voor wanneer je veel korte stukjes rijdt. De uitlaat wordt dan niet echt warm genoeg om al het vocht te laten verdampen.

Ophanging

Een andere oorzaak kan een beschadigde ophanging zijn. Een uitlaat is voortdurend in beweging en hangt daarom aan speciale rubbers. Soms wil het gebeuren dat ondanks de flexibele ophanging, toch metaalmoeheid optreedt bij de beugels die op de dempers zitten. Hier ontstaan dan eerste kleine haarscheurtjes die na verloop van tijd steeds groter worden met een lek als gevolg.

Pijpen

Ook de pijpen zelf zijn corrosiegevoelig en vaak zie je lekkages bij de bevestigingspunten tussen de verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld wanneer een klem van mindere kwaliteit is gebruikt.

Lees ook: Defecte uitlaat; oorzaken en symptomen

Vervangen of repareren?

Reparatie van een lek onderdeel is soms mogelijk maar meestal zijn de kosten hoger dan wanneer je het onderdeel laat vervangen. Een lekke uitlaat kun je soms zelf tijdelijk repareren door speciale pasta op het lek te smeren. Maar dat is tijdelijk en uiteindelijk zal je het onderdeel moeten laten vervangen.

Je hoeft namelijk niet altijd de hele uitlaat laten vervangen. De afzonderlijke onderdelen zijn apart te vervangen, mits de bevestiging normaal te demonteren is. Maar ook daarvoor zijn oplossingen bedacht, waardoor je alsnog alleen het onderdeel hoeft te laten vervangen.

Imitatie of Origineel?

origineel of imitatie lekke uitlaat

Het is aan jou om te kiezen voor een imitatie of origineel onderdeel. Een origineel is meestal iets duurder, maar wel de beste oplossing. Het onderdeel is nu eenmaal speciaal voor jouw auto gemaakt. Je mag ervan uitgaan dat wij bij Garage Jansen alleen de beste onderdelen gebruiken, tenzij jij anders beslist.

Wacht niet te lang en maak een afspraak!

Heb je een lekke uitlaat? Dan is tijd om ons in te schakelen zodat wij de uitlaat voor je kunnen controleren. Kom gewoon even langs of maak een afspraak.

Herken je een van deze symptomen?

Dan is het tijd om ons in te schakelen zodat wij het voor je kunnen controleren. Kom gewoon even langs of maak een afspraak. Wil je dat wij je helpen? Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op. Of bel ons via: 0528 22 33 66

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen: