Uitlaat maakt lawaai - hinderlijk voor iedereen

Een uitlaat die lawaai maakt is hinderlijk en niet alleen voor jezelf. Ook andere weggebruikers hebben er last van, vooral zij die niet in een auto zitten. De uitlaat maakt niet voor niets lawaai, dus laat de uitlaat controleren. Daar komt bij dat een defecte uitlaat een afkeur oplevert tijdens de APK.

uitlaat maakt lawaai Garage Jansen APK

Belangrijk onderdeel

De uitlaat van jouw auto is een belangrijk onderdeel, waar de auto niet zonder kan. Een uitlaat moet namelijk niet alleen de verbrandingsgassen afvoeren, maar is ook essentieel voor het lekker soepel draaien van de motor. Zo zorgt de uitlaat voor voldoende tegendruk, waar zonder de motor slechter zou gaan presteren.

Ook de katalysator, die een onderdeel is van het uitlaatsysteem, moet de schadelijke gassen zoveel mogelijk omzetten naar onschadelijke. De bekendste functie is natuurlijk dat de uitlaat het geluid van de verbrandingsmotor moet dempen. Dit gebeurt meestal in twee stappen, in de middendemper en einddemper.

Waarom maakt de uitlaat lawaai?

Als de uitlaat van jouw auto lawaai maakt, denk je terecht, in eerste instantie aan een defecte of beschadigde demper. Als een demper een klein scheurtje bevat, zal je een afwijkend geluid horen. Wordt de scheur groter, dan zal het lawaai ook toenemen. Soms is een scheurtje door een las-expert te repareren. In het algemeen is het beter de demper te laten vervangen.

uitlaat maakt lawaai Garage Jansen Katalysator

Het lawaai van een uitlaat kan ook andere oorzaken hebben;

  • Afgebroken steunen: Op de uitlaat, meestal de dempers, zitten haken waaraan de rubbers zitten waarmee de uitlaat aan het chassis hangt. Deze bevestigingspunten kunnen door verschillende oorzaken eroderen en afbreken. Je hoort dan meestal een rammelend geluid, vooral bij het gasgeven.
  • Defecte katalysator: De katalysator bevat verschillende onderdelen die los kunnen raken. Dit geeft vaak een rammelend geluid.
  • Dempers: De dempers kunnen ook onderdelen bevatten (schotten e.d.) die een ongewoon geluid kunnen veroorzaken wanneer ze losraken.
  • Flexibel deel: Het flexibele deel verbindt de het vaste stugge gedeelte van de uitlaat met de rest. Het onderdeel vangt de grootste kantelbewegingen van de motor op. Een brommend geluid, vooral bij het optrekken, kan duiden op een beschadiging van dit onderdeel. Lees ook: Defecte uitlaat; oorzaken en symptomen

Uitlaat laten controleren

Als je ongewone geluiden onder of achter de auto hoort, is het belangrijk de oorzaak hiervan te vinden. Ook als het maar een kleine afwijking is van het normale geluid. Het geluid kan veroorzaakt worden door een groter probleem, waar jij misschien niet aan denkt.

Controleer zelf of nog beter, laat het controleren door een garage. In de garage staat de auto op de brug staan en kan een monteur alles goed bekijken. Het gebeurt regelmatig dat er iets beschadigd is wat van groot belang is. Bijvoorbeeld een steun, katalysator of demper.

controlen uitlaat maakt lawaai garage jansenVervangen of repareren?

Reparatie van een uitlaatonderdeel is meestal niet mogelijk door de specialistische onderdelen. Vaak zijn de kosten ook hoger dan wanneer je het onderdeel laat vervangen. Je hoeft namelijk niet altijd de hele uitlaat laten vervangen. De afzonderlijke onderdelen zijn apart te vervangen, mits de bevestiging normaal te demonteren is. Maar ook daarvoor zijn oplossingen bedacht, waardoor je alsnog alleen het onderdeel hoeft te laten vervangen.

Zie ook: uitlaat laten repareren of vervangen

Origineel of Imitatie (vervangend onderdeel)?

Het is aan jou om te kiezen voor een origineel onderdeel of een imitatie. Een origineel is meestal iets duurder, maar wel de beste oplossing. Het onderdeel is nu eenmaal speciaal voor jouw auto gemaakt. Je mag ervan uitgaan dat wij bij Garage Jansen alleen de beste onderdelen gebruiken, tenzij jij anders beslist.

Wacht niet te lang en maak een afspraak!

Het tijd om ons in te schakelen zodat wij de uitlaat voor je kunnen controleren. Kom gewoon even langs of maak een afspraak. Wil je dat wij je helpen? Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op. Of bel ons via: 0528 22 33 66

Herken je een van deze symptomen?

Dan is het tijd om ons in te schakelen zodat wij het voor je kunnen controleren. Kom gewoon even langs of maak een afspraak. Wil je dat wij je helpen? Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op. Of bel ons via: 0528 22 33 66

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen: