wanneer airco auto bijvullen

Wanneer moet de airco van de auto bijgevuld worden?

Steeds meer auto’s hebben standaard een airco en dat is heel fijn in de zomer, maar ook een gemak in de winter bij beslagen ruiten. Wat men echter vaak vergeet is dat een airco van een auto onderhoud nodig heeft. Zo moet deze regelmatig bijgevuld worden, zodat het systeem goed blijft werken. We leggen je een en ander uit over de airco.

Wat doet de airco van een auto?

Een gewone airco zorgt voor gekoelde lucht in een auto. Dit is gefilterde buitenlucht wat via een warmtewisselaar afkoelt tot een bepaalde temperatuur. Door deze warmtewisselaar of verdamper stroomt vloeibaar koudemiddel wat daar verdampt en de warmte opneemt van de langsstromende lucht. Het koudemiddel gaat daarna naar de compressor die het gasvormige koudemiddel samenperst en naar de condensor pompt. In de condensor verandert het koudemiddel weer van gas naar vloeibaar met een hele lage temperatuur, waarna in de ontvochtiger/filter het vocht uit het koudemiddel wordt verwijderd. Het is een gesloten systeem vergelijkbaar met die van een koelkast of vriezer, waar ook constant een koudemiddel rondgepompt wordt.

airco bijvullen - climate controlAan/uit airco versus ‘climate controle’

Heb je een gewone aan/uit airco in jouw auto, dan kun je alleen de temperatuur van de binnenkomende lucht instellen. Meestal op gevoel en soms door een temperatuur in te stellen. De airco zal dan constant lucht met die temperatuur de auto inblazen. Dat betekent dat je zelf de airco hoger of lager moet instellen wanneer het te koud of te warm wordt in de auto. Dat is bij een climate controle niet nodig, omdat dit een geregelde temperatuur betreft. Het systeem meet de temperatuur in de auto en stelt de temperatuur van de toegevoerde lucht hierop af. Je hoeft dus nooit zelf bij te regelen, tenzij je een andere temperatuur wilt in de auto.

Maakt het uit welke airco je hebt?

Beide systemen maken gebruik van dezelfde techniek en hetzelfde principe en door beide systemen gaat constant een koelmiddel rond. Het maakt niet uit welk systeem je in jouw auto hebt, want beide systemen ‘verliezen’ na verloop van tijd koelmiddel door verdampen of weglekken.

Op tijd bijvullen is belangrijk

Daarom is het belangrijk dat je de airco regelmatig laat controleren. Dat kun je namelijk zelf niet doen, omdat het een gesloten systeem betreft. Het enige wat je zelf ervaart is waarschijnlijk een mindere koelwerking van de airco, wat duidt op een probleem. Wat dat probleem is kun je meestal alleen door een garage laten controleren. Een airco van een auto kan per jaar tot 10% aan koudemiddel verliezen en bij een vulgraad van 70% zal de airco slechter werken of zelfs defect raken.

wanneer airco bijvullen

Zelf airco bijvullen niet mogelijk

Naast het feit dat het een gesloten systeem betreft en dat je speciale apparatuur nodig hebt, mag alleen een gecertificeerd bedrijf de airco bijvullen. Tijdens het bijvullen van de airco kunnen ook de andere onderdelen door de specialist worden gecontroleerd op de werking en defecten. Heb je bijvoorbeeld last van een muffe lucht in de auto, dan kan dat liggen aan schimmelvorming op de verdamper of een vervuild interieurfilter.

Laat jouw airco op tijd controleren

De airconditioning van jouw auto heeft regelmatig onderhoud nodig net als alle andere onderdelen en systemen van de auto. Voorkom problemen door de airco op tijd te laten controleren.

Ga naar de airco-service.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen