airco koelt niet goed meer

Airco koelt niet goed meer

Heel vervelend wanneer het jou en jouw gezin overkomt op de lange reis naar het zonnige zuiden: de airco koelt niet goed meer. Daar zit je dan in een veel te warme auto met de ramen een stukje open, wat alleen maar ergernis geeft door het constante lawaai. Maar wat kun je doen?

Wat kun je doen aan een slecht werkende airco?

Onderweg kun je niet veel doen, niet anders dan op zoek gaan naar een bedrijf dat jou kan helpen of je kunt een hulpdienst inschakelen. Beide zullen in het buitenland geld kosten. Daar komt bij of ze je wel direct kunnen helpen.

Voorkomen is beter dan…

Een open deur natuurlijk, maar het is wel waar. Zorg dat de airco altijd goed onderhouden is of ga in ieder geval voordat je op vakantie gaat naar een gecertificeerd bedrijf dat de airco kan nakijken.

Onderhoud noodzakelijk

Alles van een auto heeft onderhoud nodig en dat geldt net zo goed voor de airconditioning. Zo moet een airco-systeem altijd voldoende koelmiddel bevatten, want het niveau zal na verloop van tijd steeds lager worden. Vergelijk het maar met de motorolie in de motor, wat je ook regelmatig moet controleren en wat regelmatig geheel ververst moet worden. Dat verversen gebeurt altijd bij een onderhoudsbeurt waarbij ook het oliefilter wordt vervangen. Voor een airco-systeem geldt hetzelfde, want hiervan moet minimaal eenmaal per jaar het koelmiddel worden bijgevuld of vervangen en dan vervangt men ook het interieurfilter of pollenfilter.

Dat filter kan ook tijdens een grote beurt vervangen worden. Tijdens de zogenoemde airco-check controleert men niet alleen het niveau van het koelmiddel en het filter, maar ook de andere onderdelen als de condensor, de compressor en de verdamper. Een sterk vervuilde verdamper kan heel slecht de warmte uit de langsstromende lucht halen, met als gevolg dat er steeds minder koude lucht uit de ventilatieopeningen stroomt. Laat daarom de airco regelmatig controleren. Ga naar de airco-service van Garage Jansen/Dynamic Tuning.

’Ik heb climate control’, maakt dat uit?

Of je nu een ‘gewone airco’ hebt of een volautomatische regeling, wat de climate control is, dat maakt niet uit. De werking van deze systemen zijn in principe gelijk en ze hebben allebei dezelfde basisonderdelen:

  1. aandrijving compressor
  2. compressor
  3. condensor
  4. ontvochtiger
  5. expansieventiel
  6. verdamper
  7. verdamper

airco koelt niet - aircosysteem

In het gesloten systeem wordt het koelmiddel constant rond gepompt door de compressor, waarbij de condensor het heel ver terugkoelt. Daarna expandeert en verdampt het koelmiddel in de verdamper, waarvoor warmte nodig is. Deze warmte onttrekt de verdamper aan de warme langsstromende lucht, waardoor dit afkoelt. Deze afgekoelde lucht wordt de auto ingeblazen. Dit is eenvoudig uitgelegd het hele systeem, maar er komt meer bij kijken om het geheel goed werkend te houden.

Een climate control heeft veel meer sensoren en bijbehorende regelingen nodig om de temperatuur in de auto te kunnen regelen. Bij een gewone airco moet je dit zelf regelen en kun je alleen de temperatuur instellen van de koude binnenkomend lucht, meestal op het gevoel.

Laat jouw airco op tijd controleren

De airconditioning van jouw auto heeft regelmatig onderhoud nodig net als alle andere onderdelen en systemen van de auto. Voorkom problemen door de airco op tijd te laten controleren.

Ga naar de airco-service.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen