airco defect

Airco auto defect, wat nu?

Eenmaal gewend aan een airco in de auto, dan willen de meeste mensen deze niet meer missen. Was het tot enkele jaren geleden nog een luxe, tegenwoordig heeft bijna elke moderne auto een airconditioning.

Climate control

Veel auto’s hebben een zogenoemde climate control regeling, waarbij je alleen maar de gewenste binnentemperatuur instelt en het systeem de rest regelt. Dat in tegenstelling tot een ‘gewone’ airco, waarvan je de temperatuur van de binnenkomende lucht naar gevoel instelt. Deze airco zal de lucht met deze temperatuur naar binnen blijven blazen, totdat je dit aanpast of de airco uitschakelt. Een climate control regelt geheel zelf de temperatuur in de auto en soms zelfs per zone; bestuurder en bijrijder apart en voor de passagiers op de achterbank. Maar welk systeem je ook hebt, wanneer de airco defect raakt of niet meer goed werkt kan het snel heel warm worden op de lange rit naar jouw vakantiebestemming. Wat kun je doen?

airco defect compressorcompressorWat te doen bij een defecte airco?

Ben je op vakantie in het buitenland, dan zit er niets anders op dan een hulpdienst in te schakelen of een plaatselijke specialist te bezoeken. Dichterbij huis ga je naar een specialist die je kan helpen. Een airco-systeem van een auto is namelijk een complex geheel wat alleen door een gecertificeerd bedrijf mag worden onderhouden of gerepareerd.

Airco doet het helemaal niet

Wanneer de airco helemaal niets doet, heb je een groot probleem dat je veel geld kan kosten. Zo kan een kapotte compressor een dure reparatie zijn en moet het hele systeem worden doorgespoeld en opnieuw gevuld worden met koudemiddel. Een andere dure reparatie is het vervangen van de verdamper, omdat men hierbij vaak het hele dashboard moet demonteren, wat de nodige tijd in beslag neemt. Kortom, een airco die geheel niet meer werkt zorgt voor veel problemen en kosten die je vaak kunt voorkomen door het systeem op tijd te laten onderhouden.

Airco koelt slecht

Een airco die nog maar weinig koelt heeft soms genoeg aan een bijvulbeurt, omdat er te weinig koelmiddel in het systeem zit. Dit koelmiddel verdampt na verloop van tijd of lekt weg, wat op een gegeven moment defecten kan veroorzaken aan de onderdelen van het systeem. Tijdens een aircocheck vult men altijd het koelmiddel weer bij tot het benodigde niveau, waarbij ook andere onderdelen van het systeem worden gecontroleerd.

Ga naar wanneer airco bijvullen voor meer informatie.

Vieze luchtjes of muffe geur in de auto

Vieze luchtjes uit de airco of een muffe geur in de auto kan ook aan een vervuild filter liggen of aan bacteriegroei op een van de onderdelen van het systeem. Een sterk vervuild filter of ander onderdeel vermindert de werking van de airco en kan tot defecten leiden. Deze problemen kan een gecertificeerd bedrijf voor jou oplossen wanneer je er tenminste op tijd bij bent. Blijf niet te lang rijden wanneer je een onbekende geur ruikt in de auto. Dat doe je ook niet wanneer je een brandlucht ruikt, let daarom ook op andere luchtjes.

Ga naar muffe lucht in auto voor meer informatie.

airco-service

Laat jouw airco op tijd controleren

De airconditioning van jouw auto heeft regelmatig onderhoud nodig net als alle andere onderdelen en systemen van de auto. Voorkom problemen door de airco op tijd te laten controleren.

Ga naar de airco-service.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen