muffe geur auto airco

Muffe geur in auto: airco?

Heb je last van een muffe lucht in jouw auto? Grote kans dat het aan de airconditioning ligt als je die hebt. Hoe en waarom leggen we je uit in dit artikel.

Wat veroorzaakt vieze of muffe lucht?

Een muffe lucht of andere vieze geur in een auto is meestal het gevolg van bacteriegroei ergens in de auto. Dat kan een vergeten klokhuis van een appel zijn of vocht wat zich op een bepaalde plek heeft verzameld. Bacteriën zijn verzot op deze voedselresten en vochtige plekjes wanneer de temperatuur maar hoog genoeg is, al kunnen bacteriën zich bij elke temperatuur vermenigvuldigen. Het is niet voor niets dat vooral in de warme periode van het jaar deze luchtjes erger zijn dan in de rest van het jaar. Controleer dus eerst of er ergens iets ligt te ‘rotten’ in de auto of dat er zich vochtige plekken onder de matten bevinden. Wanneer je niets vindt ligt het probleem ergens anders en waarschijnlijk in het airco-systeem


Vieze lucht door airco

Een airco - en helemaal een climate controle - in de auto is heerlijk in de warme tijden van het jaar. Je kunt heerlijk relaxed de lange reis ondernemen naar het zuiden om daar de vakantie door te brengen, maar op korte ritten is het net zo aangenaam. Zolang je de airco regelmatig gebruikt en laat onderhouden hoef je geen problemen met geurtjes te verwachten. Wat je echter niet moet vergeten is dat juist die airco in de koude periode een bron van bacteriegroei kan zijn wanneer je de airco niet gebruikt. Vooral op de verdamper en in het interieurfilter of pollenfilter voelen bacteriën zich thuis. Daarom moet je de airco ook in de winter gewoon blijven gebruiken of in ieder geval regelmatig even aanzetten om dit te voorkomen.

Gebruik de airco ook in de winter

Een airco brengt niet alleen verkoeling in de zomer, maar verwijdert ook vocht uit de auto. Wil je in de winter snel de ramen ontdoen van condens aan de binnenkant? Zet dan de airco aan, waarmee je veel sneller het vocht uit de auto haalt. Veel moderne auto’s hebben een speciale ontwasemen-knop die automatisch de airco daarbij inschakelt.

Voorkomen muffe lucht in auto

Je kunt zelf veel doen om luchtjes in de auto te voorkomen. Zo moet je voorkomen dat vochtige kleding niet in de auto blijft liggen en helemaal niet wanneer de auto langere tijd stilstaat. Daarnaast kun je het beste even de ramen openzetten wanneer je wegrijdt, zodat je even goed ventileert. Een andere oorzaak van vocht in de auto kunnen verstopte afvoeren zijn, waardoor het water een andere weg zoekt en in de auto terecht kan komen. Een interieurfilter kun je soms zelf vervangen, maar wanneer je toch een aircocheck uit laat voeren, laat deze dan gewoon vervangen.

muffe geur auto - condensor

Laat de airco regelmatig onderhouden

De makkelijkste manier om problemen te voorkomen met muffe of vieze luchtjes door de airco is deze op tijd te laten controleren en onderhouden. Bij een complete aircocheck wordt niet alleen gekeken naar de vulgraad van het systeem, maar komen ook andere gebreken aan het licht voordat deze echt problemen geven. Soms is het echter al te laat en zit er niets anders op dan het systeem te laten desinfecteren of aangetaste onderdelen te vervangen.

Laat jouw airco op tijd controleren

De airconditioning van jouw auto heeft regelmatig onderhoud nodig net als alle andere onderdelen en systemen van de auto. Voorkom problemen door de airco op tijd te laten controleren.

Ga naar de airco-service.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen