Mijn auto start niet: wat nu?
Je auto start niet; iedere autobezitter heeft het vast wel eens meegemaakt of zal het een keer meemaken. Helaas komt het altijd op een moment dat het even niet uitkomt. Wat nu? Hoe los je dit op?
Startproblemen bij een auto kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen, want dan je er iets aan doen.
Als de auto niet start wanneer je de sleutel omdraait, dan zijn er twee mogelijkheden: Er gebeurt helemaal niets, de auto start niet en er gaan ook geen lampjes branden of de auto start niet, maar er branden wel waarschuwingslampjes op het dashboard.
In dit blog gaan we in op de mogelijke oorzaken die voor startproblemen zorgen en we vertellen je wat je kunt doen. We starten met de meest voorkomende oorzaak.
Auto start helemaal niet, de mogelijke oorzaak
Je draait de autosleutel om en er gebeurt helemaal niets, de motor geeft geen kik en er branden geen lampjes in de auto. Is dit het geval bij jou? Dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan de accu.
Een auto wordt gestart door middel van de startmotor, deze heeft daar voldoende stroom voor nodig. Een accu kan echter leeg raken of minder gaan presteren door verschillende oorzaken.
De eerste oorzaak kan liggen in een stroomverbruiker. Misschien heb je de koplampen aan laten staan of heb je de autoradio lange tijd gebruikt tijdens het wassen van de auto? In dat geval is je accu gewoon leeggeraakt.
Je kunt dit oplossen door middel van startkabels of een accubooster. Als je van startkabels gebruik maakt zul je via een andere auto stroom moeten krijgen. Een accubooster is een soort draagbare accu die veel stroom afgeeft waardoor je de auto weer kunt starten.
Accu vervangen
Heb je één van beide mogelijkheden geprobeerd maar start de auto nog steeds niet? Dan is de accu mogelijk aan vervanging toe. Een accu gaat zo’n drie tot zes jaar mee, dat is afhankelijk van het gebruik van de auto. Een accu van een auto die vaak stil staat of waar alleen maar korte ritten mee wordt gemaakt zal minder lang meegaan.
Het is daarom belangrijk om de werking van de accu goed in de gaten te houden. Als een accu minder goed gaat functioneren dan kun je dat vaak opmerken. Soms start de auto gewoon minder goed, dat kan een indicatie zijn van een versleten accu.
Het komt ook vaak voor dat de auto normaal start, maar dat er meerdere waarschuwingslampjes gaan branden na het starten. Na een paar seconden gaan die lampjes weer uit, ook dit is een indicatie om je accu te vervangen.
Weersomstandigheden hebben ook grote invloed op de accu. Een accu werkt namelijk minder goed bij koud weer dan bij warm weer. Dat is de reden waarom veel auto’s niet meer willen starten als de winter net begint. In deze dagen hebben garagebedrijven en de wegenwacht het extra druk met het vervangen van accu’s.
Auto start niet, maar de lampjes branden wel; mogelijke oorzaken
Het kan ook gebeuren dat de auto niet wil starten, maar dat de waarschuwingslampjes wel gaan branden. De oorzaak ligt dan niet bij de accu, maar je kunt dan te maken hebben met één van de volgende problemen:
Problemen met bougies
Ook oude bougies kunnen ervoor zorgen dat een auto niet meer start. Bougies zijn namelijk erg belangrijk om de motor van de auto te starten. Ze zorgen voor de vonk die nodig is voor de ontbranding van de brandstof.
Zonder bougie geen ontbranding en dus geen draaiende motor. Bougies moeten af en toe vervangen worden, ze gaan in de meeste gevallen zo’n 50.000 tot 60.000 km mee.
Kapotte startmotor
Als je auto niet wil starten, test dan eerst eens of de lampen wel gaan branden. Is dat het geval? Dan kan de oorzaak liggen bij de startmotor. De naam van de startmotor geeft zijn functie aan; het zet de motor van de auto in beweging. Dat doet het nadat het stroom van de accu ontvangt.
Een defect aan een startmotor kan meerdere oorzaken hebben. Een onderdeel kan versleten zijn, maar het kan ook dat het ronsel in de starterkrans vastslaat. Op dit te testen kun je het volgende doen:
Zet het contact uit, zet daarna de auto in de hoogste versnelling en duw de auto heen en weer. De ronsel zou hierdoor los moeten komen. Probeer nu nog eens de auto te starten. Als een startmotor problemen geeft, dan kun je deze het best zo snel mogelijk laten vervangen.
Problemen met toevoer brandstof
Als je auto niet wilt starten, dan kan dat ook met de brandstof te maken hebben. Check eerst of er überhaupt nog brandstof in de auto zit, misschien heb je de tank te leeg gereden. Zit er nog voldoende brandstof in de auto?
Dan kan het aan de brandstofvoorziening liggen. Het kan bijvoorbeeld dat de vlotter in de tank vast zit, dat een toevoerslang niet goed vast zit, dat de pomp stuk is of dat er een lek zit in het systeem. Om het probleem te lokaliseren kun je het best naar een garage gaan.
Problemen met de dynamo
Voor alle motorische en elektronische systemen in de auto bestaat een waarschuwingslampje. Als het lampje van de accu gaat branden, dan kan het probleem bij de accu liggen, maar ook bij de dynamo. De dynamo zorgt er namelijk voor dat de accu oplaadt tijdens het rijden.
Als de dynamo niet goed werkt, dan laadt de accu niet voldoende op en loopt zo snel leeg. Om dit probleem te verhelpen zul je een afspraak moeten maken bij een garage.
Wat te doen als de auto niet meer start?
In dit artikel heb je de mogelijke oorzaken kunnen lezen waardoor een auto niet meer start. Soms kun je het zelf oplossen, bijvoorbeeld via startkabels als de accu leeg is.
In veel gevallen moet je echter je auto naar een garage moeten laten slepen om het probleem te lokaliseren en verhelpen. Dynamic Tuning helpt je er graag bij! Wil je een afspraak bij ons maken?
Wil je dat wij je helpen?
Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.
Of bel ons via: 0528 22 33 66
Gerelateerde artikelen
We hebben nog meer blogs geschreven: